Waarom uw website snel moet zijn

De snelheid van een website doet er toe. En nog geen klein beetje. Snellere sites scoren beter in Google, krijgen meer bezoekers en doen het beter op het vlak van gebruiksvriendelijkheid. Besteed er dus zeker genoeg aandacht aan.

Het is geen geheim dat ze bij Google fan zijn van snelle websites. Het is een van de factoren waarmee rekening wordt gehouden als iemand op Google een zoekopdracht ingeeft. Is uw site rap? Dan is de kans groter dat u bovenaan in de zoekresultaten komt.

En laat dat net het begin van een vicieuze cirkel zijn. Een hogere ranking in de resultaten van Google levert meer bezoekers op. Bovendien zorgt een prima snelheid voor gelukkigere bezoekers – gefrustreerde surfers haken meteen af. En dus stijgt de kans drastisch dat uw bezoekers contact opnemen met u omdat de gebruikservaring positief is. Een hogere conversie dankzij een snelle website is dus heus geen fabeltje. Integendeel.

Time is money
U bent overtuigd van het belang? Mooi. Maar hoe snel is nu die ideale website? Er zijn al heel wat onderzoeken naar gedaan. Daarbij werd 2 à 3 seconden als de ideale laadtijd van een webpagina aangeduid. Duurt het langer dan die 3 seconden? Dan verliest u al potentiële klanten.

Zo zal 40% van de surfers afhaken als ze langer dan 3 seconden moeten wachten tot de webpagina is geladen. Dat is 4 op 10! En daar blijft het niet bij. 80% van de bezoekers keert niet terug naar een website als die de vorige keer te traag laadde. Reken maar uit hoeveel potentiële winst u zo in rook ziet opgaan.

Bovendien hebben mobiele bezoekers nóg minder tijd. Zij verwachten meteen resultaat als ze naar iets op zoek zijn.

Tips & tricks
Moet u nu meteen duizenden euro’s in snellere servers gaan pompen? Neen. Er zijn immers enkele tips die u zo al een eind op weg zetten.

Hebt u een webshop met een omzet van tienduizenden euro’s per jaar? En beschikken uw concurrenten over een snellere webshop? Dan loont het wél de moeite om meteen in actie te schieten. Maar voor die blog over uw reisverhalen of voor de site van een lokale wandelclub hebt u al genoeg aan onze tips & tricks.

 

  1. Pas op met zware afbeeldingen

Probeer uw foto’s zo klein mogelijk te maken (en dan hebben we het vooral over de bestandsgrootte). Logisch toch? U bent ook sneller die trap op met een lichte doos. Kies online voor een gif- of jpg formaat (tenzij u transparantie nodig hebt, dan is een png-formaat noodzakelijk). Er zijn ook online tools om de bestandsgrootte te verkleinen zoals TinyJPG.com of WP Smush voor WordPress. Dat betekent dus uiteraard niet dat u kleine foto’s van een slechte kwaliteit online moet zetten!

  1. Kies voor een verzorgde code

De juiste opbouw van uw code is een eerste zaak. Nadien kan u daar nog een extraatje aan toe voegen. Javascript-bestanden kunnen bijvoorbeeld verkleind worden door ze te compressen. Ook HTTP-compressie is iets wat de moeite loont om te overwegen.

  1. Opteer voor een logische server(afstand)

Is uw bedrijf gevestigd in Brussel en draait uw website via een server in Moskou? Dan moet u overwegen om dit te veranderen. Hoe kleiner de afstand van de server naar de plek waar uw bezoeker de site wilt openen, hoe sneller de laadtijd.

  1. Chache-geheugen & browser requests

Hoe meer verschillende aspecten (sliders, social media-tools, redirects, testimonials, …) er op een pagina worden getoond, hoe langer het duurt om een website te laden. Er zijn dan immers minder zogenaamde browser requests nodig. Kies dus slim wat u op een website wilt plaatsen.

Toch veel verschillende van die zaken op een pagina staan? Dan kan het interessant zijn om browser caching te gebruiken. Op die manier wordt een pagina niet helemaal opnieuw geladen, maar wel een ‘oudere’ versie. Dit is dus alleen handig voor pagina’s die zelden worden geüpdatet.

  1. Verzorg uw CMS

Gebruikt u een CMS zoals Drupal of WordPress om uw website gemakkelijk up-to-date te houden? Zorg er dan voor dat alles juist geïnstalleerd is (ga niet zomaar zelf aan de slag, ook met het oog op de veiligheid van uw site). Vergeet niet om tijdig updates uit te voeren van allerlei modules en tools zodra alles live staat.

Test zelf de snelheid van uw website. Er bestaan enkele zeer goede tools die gratis een gedetailleerd rapport geven. Pingdom en WebPageTest zijn er maar enkele van. En ook Google heeft met PageSpeed Tools een prima mogelijkheid om de snelheid te controleren.

Schrijf u nu in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze blog!